Koláč tvarohovo-makový
Málo tvarohu i málo máku na celý koláč? Smíchejte je!
Ingredience
- 650 g polohrubé mouky – odebrat 2 lžíce a nahradit je 2 lžícemi hladké mouky
- špetka soli
- ¾ kostky droždí
- 250 ml mléka
- 2 lžíce kysané smetany
- ½ dl oleje
- 100 g cukru
- 1 žloutek
- náplň: 2 měkké tvarohy, 4-5 lžic mletého máku, 1 vejce, 2 lžíce pudinkového prášku, 3 lžíce cukru
- drobenka: 130 g hrubé mouky, 80 g másla, 80 g cukru a bílek zbylý z těsta – drobenka je po upečení křupavější
Postup:
- Připravíme kvásek z trochy vlažného mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí.
- V míse smícháme mouky, cukr a špetku soli, přidáme vzešlý kvásek, žloutek, zbylé mléko, olej a smetanu a vypracujeme hladké těsto.
- V teple pod utěrkou ho necháme kynout a připravíme drobenku a náplň. Na drobenku rozsekáme máslo, přidáme mouku, cukr a bílek a rychle rukama „prožmolíme“. Na náplň smícháme tvaroh, mák, cukr, vejce a 2 lžíce pudinkového prášku.
- Vykynuté těsto rozválíme a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, rovnoměrně potřeme náplní a posypeme drobenkou. Dáme do středně předehřáté trouby péci.
Související
-
Obrácený jablečný koláč
Prý vynález francouzské kuchyně, kdy kuchařka Stephanie Tatinová spletla pořadí těsta a náplně. Tarte Tatin…
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.