Listové koláče
Bez práce nejsou koláče – ale tyhle budete mít hotové raz dva a ta práce nebude tak těžká!
Ingredience
- 1 balíček rozváleného listového těsta (275 g)
- 100 g měkkého tvarohu
- 1 lžička vanilkového pudinkového prášku
- 2 lžíce cukru
- meruňky, případně cukr moučka na pocukrování
Postup:
- Listové těsto rozbalíme a rozkrájíme na sudý počet čtverců – velikost čtverců volíme podle velikosti ovoce.
- Polovinu čtverců necháme vcelku, u druhé poloviny vykrojíme kulatý střed – opět s ohledem na velikost ovoce. Vykrojená kolečka buď znovu zpracujeme, vyválíme a vytvoříme ještě třeba dva nebo čtyři čtverce anebo je upečeme tak, jak jsou. Pak je lepší potřít je před pečením rozkvedlaným vajíčkem nebo vodou, posolit a posypat sezamem nebo kmínem nebo mákem a máme slané křupinky.
- Tvaroh umícháme s cukrem a pudinkovým práškem a potřeme tím plné čtverce.
- Čtverce s vykrojeným středem položíme úhlopříčně na potřené čtverce, vznikne hvězdice a do otvoru vložíme půlku meruňky řeznou stranou dolů.
- Dáme do trouby předehřáté na 190-200 stupňů Celsia a upečeme. Po zchladnutí můžeme ještě pocukrovat cukrem moučkou.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.