Velké koláče
Jeden koláč by měl stačit pro dva, ale praxe ukazuje, že to tak není…
Ingredience
- 400-450 g hladké mouky
- 1 střední vejce a 1 žloutek
- 150 ml mléka
- 1 sáček sušeného droždí
- 4 lžíce másla
- 3 lžíce cukru
- trochu strouhané citronové kůry, špetka soli
- náplň: 400 g tvarohu, 1 vejce, rozinky, cukru podle chuti
- 1 vejce na pomazání, mouka na vál
Postup:
- Do mísy prosejeme mouku, vmícháme sušené droždí, cukr a špetku soli. Mouku nedáme všechnu najednou, trochu odložíme a podle požadované hustoty těsta přisypáváme.
- Přidáme vejce a žloutek rozmíchané v mléce a rozpuštěné, ale ne horké máslo a vypracujeme hladké těsto. To propracování nešidíme, těsto se odmění pěknou konzistencí. Práci usnadní robot s hnětacím hákem.
- V teple pod utěrkou necháme kynout hodinu.
- Vykynuté těsto rozdělíme na 4 kusy, postupně vyválíme tenké placky, rozdělíme na ně tvarohovou náplň, okraje dobře spojíme a položíme na plech vyložený pečicím papírem.
- Potřeme rozkvedlaným vajíčkem, vložíme do středně předehřáté trouby a upečeme do zlatova. Zbylé vajíčko nevyhazujeme, využijeme ho třeba do polévky.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.