Jáhlové šišky s perníkem
Jáhly jsou oloupaná zrnka prosa, obsahují hodně vlákniny, vitamín B a minerály jako hořčík, železo, zinek.
Ingredience
- 250 g jahel
- 250 g hrubé mouky
- 250 ml mléka
- 1 vejce
- 4 lžíce kukuřičného škrobu
- sůl
- na dokončení – máslo, cukr a strouhaný perník
Postup:
- Jáhly na sítu propláchneme, v hrnci zalijeme půl litrem vody, mírně osolíme a vaříme asi 15-20 minut, až změknou. Necháme je vychladnout.
- Studené uvařené jáhly doplníme mlékem a vejcem, promícháme a přidáme mouku a škrob. Vypracujeme hladké těsto.
- Ve větším hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, lžicí namočenou ve vroucí vodě vykrajujeme z těsta šišky a vhazujeme do vroucí vody.
- Když vyplavou, zkusmo jednu šišku rozkrojíme a pokud je těsto provařené, vybereme všechny šišky z vody a na míse lehce promastíme lžicí rozpuštěného másla, aby se neslepovaly.
- Na talíři posypeme strouhaným perníkem a cukrem a ještě přelijeme rozpuštěným máslem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.