Kynutý jablečný koláč
Jablka ještě doplníme barevně i chuťově výraznou marmeládou.
Ingredience
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
- 3 lžíce cukru
- 1 žloutek
- 250 ml smetany – 12% (pokud máte kelímek o obsahu 200 ml, doplňte 50 ml vody nebo mléka)
- 50 g rozpuštěného másla
- 30 g droždí, 1 lžička cukru a trochu mléka
- špetka soli
- marmeláda, jablka, skořice, drobenka a trochu oleje na ruce
Postup:
- V troše vlažného mléka se lžičkou cukru necháme vzejít rozdrobené droždí.
- Do mísy prosejeme mouky, přidáme cukr, kvásek, smetanu a žloutek, dobře propracujeme a nakonec zapracujeme špetku soli a rozpuštěné, ne horké máslo. Ručně je to dost pracné, robot s hnětacím hákem vám práci značně ulehčí. Na dobrém propracování záleží. V teple necháme těsto kynout, až zdvojnásobí objem, trvá to 50-60 minut.
- Připravíme si marmeládu, oloupeme a na silnější plátky nakrájíme oloupaná jablka, z mouky, cukru a másla připravíme drobenku (základní poměr je 2 díly hrubé mouky, 1 díl cukru a 1 díl změklého másla).
- Vykynuté těsto rukama natřenýma olejem rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem, trochu zvýšíme okraje. Potřeme marmeládou, poklademe plátky jablek, poprášíme skořicí a posypeme drobenkou.
- Pečeme asi 30 minut ve středně předehřáté troubě.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.