Čočková polévka s klobásou

Po takové lyžařské túře přijde náramně vhod…

Ingredience
  • 2 hrsti čočky
  • 1 malá cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1 hrst hrubé krupice
  • sůl
  • pepř
  • 2-3 stroužky česneku
  • 1 šunková klobása, nebo nějaká pikantnější

Postup:

  1. Čočku ráno namočíme do studené vody.
  2. Když jdeme vařit, vodu slijeme, zalijeme ¾ litrem nové vody a povaříme skoro do měkka. Nesolíme.
  3. Vedle na másle osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme ji do polévky, osolíme, okořeníme pepřem, vmícháme krupici a dovaříme.
  4. Na talíři dochutíme utřeným česnekem a na jednotlivé porce přidáme opečená kolečka klobásy.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.