Čočkové ragú

Pro vegetariány bez masa, pro ostatní s kouskem uzeného nebo uzeniny.

Ingredience
  • 100 g čočky
  • 1-2 mrkve
  • 1-2 petržele
  • kousek celeru (může být i řapíkatý)
  • 1 cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • případně kousek uzeného masa nebo uzeniny
  • případně máslová jíška

Postup:

  1. Čočku předem namočíme do studené vody – na 1-2 hodiny, rychleji se uvaří.
  2. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, česnek na plátky, očištěnou zeleninu také nakrájíme.
  3. Nejdřív na oleji osmahneme cibuli a česnek, pak přidáme zeleninu, osmahneme, přisypeme namočenou čočku, zalijeme vodou a dusíme, až zelenina i čočka změknou. Solíme a pepříme podle chuti.
  4. Kdo rád hutnější jídlo, může v závěru zahustit troškou jíšky a přidat nakrájené maso.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.