Mrkvový koláč
Nebojte se, není to ten pro zajíce z vtipu…
Ingredience
- 650 g polohrubé mouky – odebereme 2 lžíce
- 2 lžíce hladké mouky
- ¾ kostky droždí
- 250 ml mléka
- 2 lžíce kysané smetany
- půl dl oleje
- 100 ml cukru
- 1 žloutek
- špetka soli
- náplň: 3-4 mrkve, 1-2 vanilkové cukry, mletá skořice, rozinky
- drobenka a trochu strouhaného kokosu
Postup:
- Připravíme kvásek z trochy vlažného mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí.
- Do mouky dáme cukr, sůl, vlijeme kvásek a zbylé mléko, přidáme žloutek, smetanu, olej a vypracujeme hladké těsto. Necháme v teple pod utěrkou hodinu kynout.
- Mezitím nastrouháme mrkev, osladíme vanilkovým cukrem, přidáme skořici, mírně podlijeme a podusíme. V závěru přidáme rozinky a necháme zchladnout.
- Vykynuté těsto rozprostřeme na plech na pečicí papírem – jde to lépe, když si dlaně potřeme olejem.
- Na těsto rozprostřeme mrkev, posypeme drobenkou a kokosem a ve středně předehřáté troubě upečeme.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.