Výpečky s červeným zelím

Odlehčená variace na českou klasiku.

Ingredience
  • 600 g bůčku nebo krkovice
  • 1 cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • sůl, případně pepř
  • červené zelí, 1 větší cibule, kmín, 2 lžíce sádla nebo másla, ocet, cukr
  • nové brambory

Postup:

  1. Maso nakrájíme na menší kostky a rovnou na pekáči promícháme s nakrájenou cibulí, plátky česneku, solí a pepřem. Mírně podlijeme, zakryjeme a dáme do střední trouby zvolna péct klidně na 2 hodiny.
  2. Mezitím připravíme zelí a uvaříme nové brambory.
  3. Zelí očistíme a nakrájíme na nudličky, vložíme do hrnce, osolíme, okmínujeme, zalijeme vodu a uvaříme – ne úplně do měkka, je lepší, když ještě trochu chrupne.
  4. Jednu nakrájenou cibuli osmažíme do zlatova na sádle nebo másle, druhou jen nakrájíme. Uvařené zelí ocedíme, vmícháme do něj obě cibule, podle chuti dosolíme, chuť vyladíme troškou cukru a octa.
  5. Maso po dvou hodinách odkryjeme, promícháme a dál pečeme nezakryté, hlídáme výpek a občas ještě promícháme, aby se maso opeklo do zlatova ze všech stran.

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

    Václav Žmolík, moderátor

    tajuplny_ostrov.jpg

    Tajuplný ostrov

    Koupit

    Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.