Výpečky s červeným zelím

Odlehčená variace na českou klasiku.

Ingredience
  • 600 g bůčku nebo krkovice
  • 1 cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • sůl, případně pepř
  • červené zelí, 1 větší cibule, kmín, 2 lžíce sádla nebo másla, ocet, cukr
  • nové brambory

Postup:

  1. Maso nakrájíme na menší kostky a rovnou na pekáči promícháme s nakrájenou cibulí, plátky česneku, solí a pepřem. Mírně podlijeme, zakryjeme a dáme do střední trouby zvolna péct klidně na 2 hodiny.
  2. Mezitím připravíme zelí a uvaříme nové brambory.
  3. Zelí očistíme a nakrájíme na nudličky, vložíme do hrnce, osolíme, okmínujeme, zalijeme vodu a uvaříme – ne úplně do měkka, je lepší, když ještě trochu chrupne.
  4. Jednu nakrájenou cibuli osmažíme do zlatova na sádle nebo másle, druhou jen nakrájíme. Uvařené zelí ocedíme, vmícháme do něj obě cibule, podle chuti dosolíme, chuť vyladíme troškou cukru a octa.
  5. Maso po dvou hodinách odkryjeme, promícháme a dál pečeme nezakryté, hlídáme výpek a občas ještě promícháme, aby se maso opeklo do zlatova ze všech stran.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.