Výpečky s červeným zelím
Odlehčená variace na českou klasiku.
Ingredience
- 600 g bůčku nebo krkovice
- 1 cibule
- 2-3 stroužky česneku
- sůl, případně pepř
- červené zelí, 1 větší cibule, kmín, 2 lžíce sádla nebo másla, ocet, cukr
- nové brambory
Postup:
- Maso nakrájíme na menší kostky a rovnou na pekáči promícháme s nakrájenou cibulí, plátky česneku, solí a pepřem. Mírně podlijeme, zakryjeme a dáme do střední trouby zvolna péct klidně na 2 hodiny.
- Mezitím připravíme zelí a uvaříme nové brambory.
- Zelí očistíme a nakrájíme na nudličky, vložíme do hrnce, osolíme, okmínujeme, zalijeme vodu a uvaříme – ne úplně do měkka, je lepší, když ještě trochu chrupne.
- Jednu nakrájenou cibuli osmažíme do zlatova na sádle nebo másle, druhou jen nakrájíme. Uvařené zelí ocedíme, vmícháme do něj obě cibule, podle chuti dosolíme, chuť vyladíme troškou cukru a octa.
- Maso po dvou hodinách odkryjeme, promícháme a dál pečeme nezakryté, hlídáme výpek a občas ještě promícháme, aby se maso opeklo do zlatova ze všech stran.
Související
-
Výpečky s knedlíkem a zelím
Po tomhle jídle si dopřejte svižnou procházku, aby se na vás jouly nevhodně neuchytily.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.