Bramborový chleba
Brambora zajistí vláčnost.
Ingredience
- 1 středně velká vařená vystydlá brambora
- 1 hrnek celozrnné pšeničné mouky
- půl hrnku celozrnné žitné mouky
- půl hrnku hladké pšeničné mouky
- 2 kávové lžičky soli
- 2 kávové lžičky kmínu
- 1 sáček sušeného droždí
- 1 hrnek vlažné vody, případně 2-3 lžíce vody navíc, celozrnná mouka víc „pije“
Postup:
- Smícháme mouky s droždím, přidáme sůl a kmín a nastrouháme k moukám uvařenou studenou bramboru.
- Zalijeme vlažnou vodou a dobře propracujeme těsto.
- Necháme v teple hodinu kynout.
- Přemístíme do silikonové formy nebo vytvarujeme bochníček a vložíme do trouby předehřáté na 190-200 stupňů. Vložíme také plecháček s vodou, která zvlhčuje prostředí.
Související
-
Chleba s konopným semínkem
Konopná semínka obsahují všechny esenciální aminokyseliny, jsou tak kompletním zdrojem bílkovin.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.