Krémová zeleninová polévka
Je vydatná a může nahradit kompletní jídlo.
Ingredience
- 2-3 mrkve
- 1 petržel
- půl celeru středně velkého
- kousek kedlubny
- 1 cibule
- 2 hrsti loupané čočky
- sůl nebo 2 bujonové kostky
- krutony ze staršího pečiva
- trochu tuku na opečení krutonů
Postup:
- Očištěnou zeleninu nakrájíme na menší kusy a dáme vařit do osolené vody nebo vody s bujonovými kostkami.
- Mezitím nakrájíme starší rohlík nebo housku na malé kostičky a opečeme na rozehřátém tuku. Starší pečivo nenasaje tolik tuku.
- Do polévky přidáme čočku a dovaříme – loupaná čočka se nevaří dlouho, poměrně rychle se i rozváří a polévku pěkně zahustí.
- Nakonec polévku do hladka rozmixujeme, na talíři přidáme krutony a zelenou petrželku.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.