Slepice ve smetaně
Staročeská kuchyně se slepicí počítala mnohem víc...
Ingredience
- 1 slepice
- 1 cibule
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 hrnek smetany – buď smetany na vaření nebo tučnější šlehačky
- muškátový květ
- sůl
- zelená petrželka
Postup:
- Slepici opláchneme a dáme buď vcelku, nebo rozporcovanou vařit do osolené vody s cibulí vcelku.
- Když je slípka uvařená do měkka, uděláme z másla a hladké mouky světlou jíšku, naředíme ji vývarem a prováříme asi 8 minut.
- Přilijeme smetanu, okořeníme muškátovým květem – dvakrát na špičku nože, eventuálně podle chuti dosolíme a necháme přejít var.
- Nakonec do omáčky vložíme obrané a nakrájené maso ze slepice, podáváme s dušenou rýží a zdobíme zelenou petrželkou.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.