Škvarková focaccia
Příjemný kříženec italského pečiva s českými škvarkovými plackami.
Ingredience
- 1 hrnek a 2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky
- půl kostky droždí
- 100 ml mléka
- 1 žloutek
- 2 velké lžíce mletých škvarků
- 1 malá lžička cukru
- sůl
Postup:
- Do poloviny mléka s lžičkou cukru rozdrobíme droždí a necháme v teple vzejít kvásek.
- Rozehřejeme mleté škvarky a zalijeme je zbytkem mléka, aby to nebylo příliš horké.
- Do mouky zamícháme trochu soli, vlijeme vzešlý kvásek, přidáme žloutek a škvarky s mlékem a vypracujeme hladké těsto. Necháme v teple pod utěrkou kynout.
- Vykynuté těsto rozprostřeme na pečicí papír na plechu – lépe to jde rukama potřenýma olejem a dáme do středně předehřáté trouby péci.
- Podáváme třeba k hutnější polévce jako hlavnímu jídlu.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.