Bašta pro hladového vlka

Suroviny: 5 velkých brambor, 2 karotky, 1 petržel, půl skleničky nakládaného celeru, 1 středně velký pórek, 1 kapie, 3 stroužky česneku, 2 nožičky ostřejší klobásy, 100 g špeku, sůl, pepř, vegeta, provensálské koření, sladká šlehačka.

Postup: Vymastíme si pekáč. Do velké mísy nakrájíme na hrubší kousky brambory, karotku a petržel. Přidáme nakládaný celer, na kolečka nakrájený pórek, kapii, nadrobno nasekaný česnek a na kolečka nakrájenou klobásu. Vše dobře promícháme, osolíme, opepříme, přidáme vegetu, provensálské koření a nasypeme do pekáče. Navrch poklademe plátky nakrájeného špeku. Přiklopíme druhým pekáčem a pečeme ve středně předehřáté troubě asi 50 minut. Potom to odkryjeme, zalijeme skleničkou sladké šlehačky a dopečeme odkryté.

autor: Petr Novotný

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.