Bašta pro hladového vlka
Suroviny: 5 velkých brambor, 2 karotky, 1 petržel, půl skleničky nakládaného celeru, 1 středně velký pórek, 1 kapie, 3 stroužky česneku, 2 nožičky ostřejší klobásy, 100 g špeku, sůl, pepř, vegeta, provensálské koření, sladká šlehačka.
Postup: Vymastíme si pekáč. Do velké mísy nakrájíme na hrubší kousky brambory, karotku a petržel. Přidáme nakládaný celer, na kolečka nakrájený pórek, kapii, nadrobno nasekaný česnek a na kolečka nakrájenou klobásu. Vše dobře promícháme, osolíme, opepříme, přidáme vegetu, provensálské koření a nasypeme do pekáče. Navrch poklademe plátky nakrájeného špeku. Přiklopíme druhým pekáčem a pečeme ve středně předehřáté troubě asi 50 minut. Potom to odkryjeme, zalijeme skleničkou sladké šlehačky a dopečeme odkryté.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.