Zapékané halušky

Suroviny: Halušky: 3kg brambor, sůl, hladká mouka a olej. Směs: 300g kysaného zelí, 2 cibule, 100g mraženého hrášku. Dále budeme potřebovat 100g salámu, 3 vejce, mléko, olej, máslo, sůl, bílý pepř, koření dle vlastní chuti.

Postup: Brambory oloupeme, umyjeme a najemno nastrouháme. Smícháme je se solí a s moukou. Vytvoří se těsto, do kterého budeme mouku přidávat tak dlouho dokud se těsto nezačne tzv.táhnout. Dáme vařit osolenou vodu se lžící oleje a lžičkou nebo nožem tvoříme halušky. Ty dáváme do vroucí vody. Jakmile halušky vyplavou, stačí je vařit už jen jednu minutu. Sítem je vyjmeme a dáme do mísy.
Uvaříme zelí, necháme ho vychladnout. Na pánvi osmažíme najemno nakrájenou cibuli, přidáme zelí a hrášek. Okořeníme a restujeme asi 2 minuty.
Pekáč vymažeme slabou vrstvou másla, naklademe vrstvu halušek, směs, salám, halušky. Zapékáme asi 7 minut, zalijeme vejci rozšlehanými s mlékem a ještě asi 8 minut zapékáme.

DOBROU CHUŤ VÁM PŘEJE PETR NOVOTNÝ A ČESKÝ ROZHLAS SEVER!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.