Brokolicová směs se žampiony
Suroviny: Brokolice, slanina, 1 velká cibule, 3 stroužky česneku, žampiony, sůl, pepř, uzenina ( klobása nebo kabanos), 2-3 vejce.
Postup: Brokolici rozebereme na růžičky, stonky oloupeme, dáme do kastrolu, osolíme, zalijeme vroucí vodou tak aby byla ponořená, přiklopíme pokličkou a necháme 20-30 minut stát. Nevaříme. Potom ji scedíme a necháme okapat. Slitou vodu můžeme použít na podlévání nebo na polévku. Na hluboké pánvi rozškvaříme kostičky slaniny, přidáme pár stroužků česneku nakrájeného na plátky, za chvíli žampiony nakrájené na plátky, osolíme, opepříme a dusíme. Dle potřeby můžeme podlít slitou vodou z brokolice. Asi po 10 minutách přidáme na kostičky nakrájenou uzeninu, okapanou brokolici nasekanou na menší kousky a chvíli restujeme. Nakonec vmícháme vejce. Podáváme s vařeným bramborem a zeleninovým salátem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.