Mochyni peruánské se přezdívá třešeň Inků. Těmito plody léčili astma i revmatismus

22. únor 2024

Květ mochyně peruánské se po odkvětu změní v oranžový kalich, uvnitř kterého je asi centimetrová oranžová bobule. Rostlina kvete na začátku léta a bobule dozrávají na podzim.

Pozor, nepleťte si mochyni peruánskou se známou trvalkou našich zahrádek – mochyní židovskou. Ta má sice hezké oranžové lampiónky, ale je nejedlá.

Mochyně peruánská, nebo také Physalis či Golden Berry, je šťavnatá, sladkokyselá, lehce pikantní. Mochyně můžete jíst buď přímo, nebo je přidat do jogurtů i kaší, zdobit si jimi saláty a dezerty. Z mochyně se dají připravit i šťávy a džemy.

Mochyně peruánská pomáhá i léčit. Má močopudné a mírně projímavé účinky, pomáhá tedy k odvádění škodlivin z těla. Umí snižovat hladinu krevního cukru, proto se dobrá i pro diabetiky. Navozuje pocit sytosti a hodí se tedy při hubnutí.

Plody mochyně peruánské jsou každopádně bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny, vitamínu C, D, A i komplexu B, železa, vápníku a fosforu. Obsahují rutin, tak důležitý pro pružnost cév.

Díky svému složení působí plody mochyně peruánské také antioxidačně, takže chrání buňky před stárnutím.

Pokud byste si chtěli mochyni peruánskou vypěstovat, není to u nás problém. Semena jsou běžně k sehnání a v březnu se vysévají do květináče doma za oknem. Po zmrzlých už je můžete přesadit do zahrady. Potřebují sluníčko, výživnou půdu a dostatečnou zálivku.

autor: Eva Bucharová | zdroje: google.cz , idnes.cz , bylinkyprovsechny.cz
Spustit audio

Související