Mochyni peruánskou můžete pěstovat i doma. Její plody jsou nejen chutné, ale i zdravé

4. květen 2020

Plod mochyně peruánské zřejmě znáte. Tento mezi jihoamerickými indiány už dávno oblíbený plod je k dostání i v českých obchodech. Méně už se ví, že se dá tato rostlina pěstovat i v Česku – doma, na zahrádce.

Mochyně nepřežijí mráz, a tak se u nás pěstují jako letničky. Je to vlastně keřík, s dekorativními listy i květy. Po odkvětu se vytvoří takové jakoby lampionky.

Plody – žluté bobule s chutnou dužinou, které jsou ukryté uvnitř, jsou velmi lahodné, a také velmi zdravé. Jsou takové sladkokyselé, osvěžující. Připomínají jahody a voní tak trochu jako ananas.

Obsahují jen málo cukru, ale za to dost vitamínu C a provitaminu A. Kromě toho obsahují také draslík, vápník i fosfor.

Plody působí dobře na trávení a mají mírně projímavé účinky. Tyhle „třešně Inků“, jak se jim také říká, můžete baštit jen tak syrové, přidat je do ovocných salátů třeba, udělat si z nich kompot, nebo jimi ozdobit pudinky a různé dezerty. Dokonce se dají sušit.

Labužníci si je připravují dušené s medem jako přílohu k masům. A na závěr jedno pozor – nezralé plody jsou, stejně jako u rajčat, jedovaté.

autor: Eva Bucharová | zdroj: Bylinkovo.cz
Spustit audio

Související