Minestrone

Italská polévka, která má mnoho variant – podle roční doby i regionu. 

Suroviny:

2 brambory

2 mrkve

4 řapíky celeru

1 cibule

půl malé cukety

200 g zelí

kousek pórku

2-3 rajčata

1-2 stroužky česneku

olivový olej

sůl, pepř, případně parmazán, případně těstoviny nebo rýže

Postup:

  1. Na rozehřátém oleji osmahneme nakrájenou mrkev a cibuli, po chvíli přidáme nakrájené brambory a zelí, osmahneme, nakonec přidáme nakrájený pórek a plátky česneku. Podlijeme a uvedeme do varu.
  2. Přidáme řapíkatý celer, nakrájenou cuketu a nakrájená rajčata, podle chuti osolíme, opepříme, přilijeme vodu, aby byla zelenina ponořená, a dovaříme.
  3. Kdo rád hustší konzistenci, může asi čtvrtinu polévky odebrat, rozmixovat a vrátit do hrnce. Můžeme zavařit těstoviny nebo rýži nebo přidat uvařené fazole nebo pár lžic mraženého hrášku.

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.