Minestrone
Italská polévka, která má mnoho variant – podle roční doby i regionu.
Suroviny:
2 brambory
2 mrkve
4 řapíky celeru
1 cibule
půl malé cukety
200 g zelí
kousek pórku
2-3 rajčata
1-2 stroužky česneku
olivový olej
sůl, pepř, případně parmazán, případně těstoviny nebo rýže
Postup:
- Na rozehřátém oleji osmahneme nakrájenou mrkev a cibuli, po chvíli přidáme nakrájené brambory a zelí, osmahneme, nakonec přidáme nakrájený pórek a plátky česneku. Podlijeme a uvedeme do varu.
- Přidáme řapíkatý celer, nakrájenou cuketu a nakrájená rajčata, podle chuti osolíme, opepříme, přilijeme vodu, aby byla zelenina ponořená, a dovaříme.
- Kdo rád hustší konzistenci, může asi čtvrtinu polévky odebrat, rozmixovat a vrátit do hrnce. Můžeme zavařit těstoviny nebo rýži nebo přidat uvařené fazole nebo pár lžic mraženého hrášku.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.