Minestrone
Italská polévka, která má mnoho variant – podle roční doby i regionu.
Suroviny:
2 brambory
2 mrkve
4 řapíky celeru
1 cibule
půl malé cukety
200 g zelí
kousek pórku
2-3 rajčata
1-2 stroužky česneku
olivový olej
sůl, pepř, případně parmazán, případně těstoviny nebo rýže
Postup:
- Na rozehřátém oleji osmahneme nakrájenou mrkev a cibuli, po chvíli přidáme nakrájené brambory a zelí, osmahneme, nakonec přidáme nakrájený pórek a plátky česneku. Podlijeme a uvedeme do varu.
- Přidáme řapíkatý celer, nakrájenou cuketu a nakrájená rajčata, podle chuti osolíme, opepříme, přilijeme vodu, aby byla zelenina ponořená, a dovaříme.
- Kdo rád hustší konzistenci, může asi čtvrtinu polévky odebrat, rozmixovat a vrátit do hrnce. Můžeme zavařit těstoviny nebo rýži nebo přidat uvařené fazole nebo pár lžic mraženého hrášku.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.