Polévka s dýní hokaidó
Zeleniny není nikdy dost!
Suroviny:
2 stonky řapíkatého celeru
2 mrkve
čtvrt dýně hokaidó
3 lžíce másla
sůl nebo bujónová kostka – slepičí vývar
na špičku nože kurkumy
Postup:
- Mrkev oškrábeme a nahrubo nastrouháme, řapíkatý celer nakrájíme na kousky a dýni také. Dýni předem oloupeme.
- Připravenou zeleninu krátce osmahneme na rozpuštěném másle, přilijeme vodu, osolíme nebo přidáme slepičí vývar v kostce a přidáme na špičku nože kurkumy – polévka získá zlatavou barvu.
Související
-
Hokkaido v remosce podle Boženy Tompichové
Tahle oranžová dýně se v české kuchyni náramně dobře uchytila!
-
Mramorové hokkaido řezy
Oranžové hokkaido dýně vzaly české zahrádky i kuchyně útokem – stejně jako před lety cukíny. A se stejně velkým, ne-li dokonce větším úspěchem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.