Polévka s dýní hokaidó

Zeleniny není nikdy dost!

Suroviny:

2 stonky řapíkatého celeru

2 mrkve

čtvrt dýně hokaidó

3 lžíce másla

sůl nebo bujónová kostka – slepičí vývar

na špičku nože kurkumy

Postup:

  1. Mrkev oškrábeme a nahrubo nastrouháme, řapíkatý celer nakrájíme na kousky a dýni také. Dýni předem oloupeme.
  2. Připravenou zeleninu krátce osmahneme na rozpuštěném másle, přilijeme vodu, osolíme nebo přidáme slepičí vývar v kostce a přidáme na špičku nože kurkumy – polévka získá zlatavou barvu.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.