Mramorové hokkaido řezy
Oranžové hokkaido dýně vzaly české zahrádky i kuchyně útokem – stejně jako před lety cukíny. A se stejně velkým, ne-li dokonce větším úspěchem.
Suroviny:
500 g očištěné hokkaido dýně
400 g polohrubé mouky
200 ml mléka
200 ml oleje
150 g cukru
2 vejce
1 vanilkový cukr
1 kypřicí prášek
2-3 lžíce kakaa
tuk a mouka na plech nebo pečicí papír
Postup:
1. Očištěnou dýni nahrubo nastrouháme – semínka odstraňujeme, ale loupat ji nemusíme.
2. Do mísy přidáme mléko, olej, vejce, cukr a promícháme.
3. Do mouky prosejeme kypřicí prášek a vmícháme do připravené dýňové směsi.
4. Část těsta vlijeme na plech nebo do formy – buď předem vymažeme a vysypeme nebo použijeme pečicí papír. Menší část těsta obarvíme kakaem, přelijeme na světlé těsto a ve středně předehřáté troubě (180 stupňů) upečeme.
5. Před krájením necháme trochu zchladnout. Díky dýni má moučník na řezu krásně sytě žlutou barvu. Můžeme přelít polevou, zdobit šlehačkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.