Losos s bramborovou kůrkou
Suroviny: 500 g filé z mořského lososa, 1 kg brambor vařených ve slupce, sůl, 2 stroužky česneku, 4 lžíce oleje, 800 g loupaných rajčat, 1 lžička oregána, cayenský pepř, 1 paprikový lusk, 2 cibule, citrónová šťáva, pepř, 100 g strouhanky, 1 vejce, 2 lžíce sekané petrželky, 1 lžíce másla.
Postup: Vařené brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Oloupaný česnek prolisujeme a osmahneme na 2 lžících oleje. Přidáme loupaná rajčata. Okořeníme solí, oregánem, cayenským pepřem a na mírném ohni podusíme asi 10 minut a mícháme, až vznikne kaše. Omyjeme papriku a očistíme, oloupeme cibuli, obojí nakrájíme na kolečka a osmahneme na 2 lžících oleje. Rybí filé rozdělíme na 4porce, pokapeme citrónovou šťávou a opepříme. Troubu předehřejeme na 200°C. Brambory, papriky a cibuli vložíme do vymaštěné zapékací mísy nebo pekáčku, přelijeme rajčatovou kaší a nahoru položíme rybu. Posypeme ji strouhankou, přelijeme rozšlehaným vejcem a ně dáme petrželku. Poklademe vločkami másla a pečeme asi 40 minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.