Losos s bramborovou kůrkou

Suroviny: 500 g filé z mořského lososa, 1 kg brambor vařených ve slupce, sůl, 2 stroužky česneku, 4 lžíce oleje, 800 g loupaných rajčat, 1 lžička oregána, cayenský pepř, 1 paprikový lusk, 2 cibule, citrónová šťáva, pepř, 100 g strouhanky, 1 vejce, 2 lžíce sekané petrželky, 1 lžíce másla.

Postup: Vařené brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Oloupaný česnek prolisujeme a osmahneme na 2 lžících oleje. Přidáme loupaná rajčata. Okořeníme solí, oregánem, cayenským pepřem a na mírném ohni podusíme asi 10 minut a mícháme, až vznikne kaše. Omyjeme papriku a očistíme, oloupeme cibuli, obojí nakrájíme na kolečka a osmahneme na 2 lžících oleje. Rybí filé rozdělíme na 4porce, pokapeme citrónovou šťávou a opepříme. Troubu předehřejeme na 200°C. Brambory, papriky a cibuli vložíme do vymaštěné zapékací mísy nebo pekáčku, přelijeme rajčatovou kaší a nahoru položíme rybu. Posypeme ji strouhankou, přelijeme rozšlehaným vejcem a ně dáme petrželku. Poklademe vločkami másla a pečeme asi 40 minut.

autor: Petr Novotný

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.