Listový závin s marcipánem
Zkuste místo rozinek sušené brusinky.
Suroviny:
listové těsto
jablka
sušené brusinky
cukr
skořice
marcipán
mandlové lupínky
vejce na potření
případně trochu strouhanky nebo piškotové strouhanky
Postup:
- Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme.
- Na pomoučeném vále vyválíme těsto (nebo rozbalíme těsto předválené) na obdélník.
- Pokud jsou jablka příliš šťavnatá, jemně těsto posypeme strouhankou, pak navrstvíme jablka, mírně pocukrujeme, poprášíme skořicí, posypeme brusinkami a k jednomu kraji dáme váleček z marcipánu a z té strany začneme zabalovat.
- Hotový závin přesuneme na pečicí papír na plechu, potřeme rozkvedlaným vajíčkem, propícháme špejlí a posypeme mandlovými lupínky. V dobře předehřáté troubě upečeme.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.