Lepenice k jitrnici
Suroviny: 1 kg vařených brambor, 500 g kysaného zelí, 250 ml mléka, 5 lžic smetany, 3 cibule, sádlo, sůl a kmín.
Postup: Cibuli oloupeme, nakrájíme na tenká kolečka a orestujeme na sádle. Na cibulku přidáme polovinu kysaného zelí, osolíme, přidáme špetku kmínu a podusíme. Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě doměkka, slijeme a rozšťoucháme s teplým mlékem a smetanou, vmícháme podušené zelí na cibulce a promícháme. Zbytek syrového kysaného zelí buď zamícháme do hotové lepenice nebo na každou porci přidáme kopeček zelí rovnou do talíře. K lepenici se hodí jak teplá jitrnička, tak i kousek uzeného masa nebo dobré uzeniny.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
![jak_klara_obratila_na web.jpg jak_klara_obratila_na web.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/e267b388c06a96c1b90c7443afcd1a84.jpg?itok=NWANcVy-)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/94949a2cda8b0e5970dc036a8b74667d.jpg?itok=bfzCOlUT)
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.