Lebeda je vhodná nejen pro vegetariány a děti – jako zelenina i léčivka
Podle někoho je lebeda opravdu jenom plevel, naše babičky jí ale přidaly do špenátu nebo do salátu. Ne nadarmo se jí také říká „divoký špenát“.
V lebedě je spousta dobře vstřebatelného vápníku, výborného pro růst kostí a pro zdravé zuby. Takže děti a vegetariáni lebedu jako když najdou.
Kromě vápníku jsou v lebedě také sapininy, bílkoviny, vitamíny C, E i vitamíny řady B, také hořčík, železo nebo fosfor.
Lebedu ocení i starší lidé – když ji budou pojídat pravidelně, zmírní tím revma a otoky kloubů. Látky v lebedě obsažené totiž umí vyčistit klouby od krystalků kyseliny močové.
Lebeda dokáže rozpouštět i hleny v plicích, mírní kašel, pomáhá při chrapotu.
Léčivý odvar proti kašli si připravíte úplně snadno: dvě lžíce čerstvé nati přelijete 3 dcl studené vody. Potom přiveďte k varu, vařte asi 5 minut, nechte ještě čtvrt hodiny vyluhovat. Nakonec nálev oslaďte medem a popíjejte během dne.
A ještě jeden tip na závěr – mladé rostliny můžete pojídat klidně celé, u starší lebedy ale trhejte jen listy, a ty vždy spařte.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.