Lebeda je vhodná nejen pro vegetariány a děti – jako zelenina i léčivka

13. květen 2020

Podle někoho je lebeda opravdu jenom plevel, naše babičky jí ale přidaly do špenátu nebo do salátu. Ne nadarmo se jí také říká „divoký špenát“.

V lebedě je spousta dobře vstřebatelného vápníku, výborného pro růst kostí a pro zdravé zuby. Takže děti a vegetariáni lebedu jako když najdou.

Kromě vápníku jsou v lebedě také sapininy, bílkoviny, vitamíny C, E i vitamíny řady B, také hořčík, železo nebo fosfor.

Lebedu ocení i starší lidé – když ji budou pojídat pravidelně, zmírní tím revma a otoky kloubů. Látky v lebedě obsažené totiž umí vyčistit klouby od krystalků kyseliny močové.

Lebeda dokáže rozpouštět i hleny v plicích, mírní kašel, pomáhá při chrapotu.

Léčivý odvar proti kašli si připravíte úplně snadno: dvě lžíce čerstvé nati přelijete 3 dcl studené vody. Potom přiveďte k varu, vařte asi 5 minut, nechte ještě čtvrt hodiny vyluhovat. Nakonec nálev oslaďte medem a popíjejte během dne.

A ještě jeden tip na závěr – mladé rostliny můžete pojídat klidně celé, u starší lebedy ale trhejte jen listy, a ty vždy spařte.

Spustit audio

Související