Krůta/kuře s rýžovou nádivkou

Stačí krůta o váze 4 kilogramy. Pokud použijete kuře, uberte surovin na nádivku.

Suroviny:

1 krůta cca 4 kg

200 g rýže

100 g másla

100 g kuřecích jater

100 g směs rozinek, brusinek a sušených švestek

asi 8 vlašských ořechů

mletá skořice

sůl

Postup:

  1. Krůtu očistíme a osolíme na povrchu i uvnitř a odložíme do chladu.
  2. Uvaříme rýži v osolené vodě, scedíme a dáme vystydnout.
  3. Pak přelijeme rozinky vroucí vodou, propláchneme, smícháme s brusinkami, nakrájenými švestkami, nasekanými ořechy a nakrájenými játry a všechno opečeme na části másla. Vmícháme do vychladlé rýže a jemně okořeníme skořicí.
  4. Krůtu naplníme rýžovou nádivkou, sepneme nebo sešijeme otvor, vložíme do pekáče se zbytkem másla, podlijeme a pečeme nejprve na prsou.
  5. Trouba by měla mít 190-200 stupňů, pečení trvá až 3 hodiny, během pečení obracíme a kontrolujeme dostatek tekutiny. Dopékáme na zádech.

Související