Krůta/kuře s rýžovou nádivkou
Stačí krůta o váze 4 kilogramy. Pokud použijete kuře, uberte surovin na nádivku.
Suroviny:
1 krůta cca 4 kg
200 g rýže
100 g másla
100 g kuřecích jater
100 g směs rozinek, brusinek a sušených švestek
asi 8 vlašských ořechů
mletá skořice
sůl
Postup:
- Krůtu očistíme a osolíme na povrchu i uvnitř a odložíme do chladu.
- Uvaříme rýži v osolené vodě, scedíme a dáme vystydnout.
- Pak přelijeme rozinky vroucí vodou, propláchneme, smícháme s brusinkami, nakrájenými švestkami, nasekanými ořechy a nakrájenými játry a všechno opečeme na části másla. Vmícháme do vychladlé rýže a jemně okořeníme skořicí.
- Krůtu naplníme rýžovou nádivkou, sepneme nebo sešijeme otvor, vložíme do pekáče se zbytkem másla, podlijeme a pečeme nejprve na prsou.
- Trouba by měla mít 190-200 stupňů, pečení trvá až 3 hodiny, během pečení obracíme a kontrolujeme dostatek tekutiny. Dopékáme na zádech.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.