Krůta/kuře s rýžovou nádivkou
Stačí krůta o váze 4 kilogramy. Pokud použijete kuře, uberte surovin na nádivku.
Suroviny:
1 krůta cca 4 kg
200 g rýže
100 g másla
100 g kuřecích jater
100 g směs rozinek, brusinek a sušených švestek
asi 8 vlašských ořechů
mletá skořice
sůl
Postup:
- Krůtu očistíme a osolíme na povrchu i uvnitř a odložíme do chladu.
- Uvaříme rýži v osolené vodě, scedíme a dáme vystydnout.
- Pak přelijeme rozinky vroucí vodou, propláchneme, smícháme s brusinkami, nakrájenými švestkami, nasekanými ořechy a nakrájenými játry a všechno opečeme na části másla. Vmícháme do vychladlé rýže a jemně okořeníme skořicí.
- Krůtu naplníme rýžovou nádivkou, sepneme nebo sešijeme otvor, vložíme do pekáče se zbytkem másla, podlijeme a pečeme nejprve na prsou.
- Trouba by měla mít 190-200 stupňů, pečení trvá až 3 hodiny, během pečení obracíme a kontrolujeme dostatek tekutiny. Dopékáme na zádech.
Související
-
Zatočený kynutý koláč s nádivkou
Suroviny: 400 g phr. mouky, 30 g droždí, 40 g pískového cukru, 100 g másla, 120 -200 ml mléka, 1 vejce, sůl. Náplň – podle chuti: uvařený mletý mák s višněmi nebo j...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.