Krupicové knedlíčky s jahodovou omáčkou

Jahody už lze koupit, bývají   pěkné na pohled, ale dost kyselé na chuť – pomůžeme jim trochou cukru.

Ingredience
  • 1 vejce
  • 1 měkký tvaroh v alobalu
  • asi 4 lžíce krupičky
  • 1-2 lžičky cukru
  • špetka soli
  • miska jahod a cukru podle chuti

Postup:

  1. Jahody opláchneme, rozkrájíme a s trochou vody rozvaříme na hustou omáčku. Osladíme podle chuti a chceme-li hutnější omáčku, zahustíme ji trochou škrobu rozmíchaného ve studené vodě. Pár jahod necháme na ozdobu.
  2. V míse smícháme tvaroh s vejcem, cukrem, solí a krupičkou.
  3. Z těsta odebíráme stejně velké kousky, v dlaních vyválíme kuličky, menší než pingpongový míček nebo lžicí odkrajujeme stejně velké noky a vhazujeme do vroucí osolené vody.
  4. Vaříme asi 4-5 minut, zkusíme jeden knedlíček vylovit a rozkrojit, je-li už těsto provařené.
  5. Na talíři přelijeme jahodovou omáčkou – rozvarem a ozdobíme syrovými jahodami. Stejně můžeme připravit knedlíčky s borůvkami nebo jiným ovocem.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.