Krupicové knedlíčky s jahodovou omáčkou
Jahody už lze koupit, bývají pěkné na pohled, ale dost kyselé na chuť – pomůžeme jim trochou cukru.
Ingredience
- 1 vejce
- 1 měkký tvaroh v alobalu
- asi 4 lžíce krupičky
- 1-2 lžičky cukru
- špetka soli
- miska jahod a cukru podle chuti
Postup:
- Jahody opláchneme, rozkrájíme a s trochou vody rozvaříme na hustou omáčku. Osladíme podle chuti a chceme-li hutnější omáčku, zahustíme ji trochou škrobu rozmíchaného ve studené vodě. Pár jahod necháme na ozdobu.
- V míse smícháme tvaroh s vejcem, cukrem, solí a krupičkou.
- Z těsta odebíráme stejně velké kousky, v dlaních vyválíme kuličky, menší než pingpongový míček nebo lžicí odkrajujeme stejně velké noky a vhazujeme do vroucí osolené vody.
- Vaříme asi 4-5 minut, zkusíme jeden knedlíček vylovit a rozkrojit, je-li už těsto provařené.
- Na talíři přelijeme jahodovou omáčkou – rozvarem a ozdobíme syrovými jahodami. Stejně můžeme připravit knedlíčky s borůvkami nebo jiným ovocem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.