Královské žampiony
Není to příliš pracné, přitom dost efektní!
Suroviny:
250 g žampionů
50 g dobré anglické slaniny
sklenka suchého bílého vína
olej
citronová šťáva
sůl, pepř
Postup:
- Žampionům odkroutíme nebo odkrojíme nožičky, nakrájíme je a společně s nakrájenou slaninou podusíme.
- Mezitím podusíme na oleji očištěné hlavičky žampionů.
- Hlavičky naskládáme do pekáčku nebo zapékací mísy, přidáme k nim podušené nožičky se slaninou, zakapeme citronem, osolíme, opepříme, podlijeme bílým vínem a ve vyhřáté troubě upečeme do měkka.
Související
-
Žampiony prospívají zdraví. Je v nich spousta vitamínů, kyselina listová i železo
Žampiony chutnají jen jemně houbově, proto si je dopřávají i ti, kteří jinak houby moc nemusí. Navíc obsahují i dost zdraví prospěšných látek.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.