Královské žampiony

Není to příliš pracné, přitom dost efektní!        

Suroviny:

250 g žampionů

50 g dobré anglické slaniny

sklenka suchého bílého vína

olej

citronová šťáva

sůl, pepř

Postup:

  1. Žampionům odkroutíme nebo odkrojíme nožičky, nakrájíme je a společně s nakrájenou slaninou podusíme.
  2. Mezitím podusíme na oleji očištěné hlavičky žampionů.
  3. Hlavičky naskládáme do pekáčku nebo zapékací mísy, přidáme k nim podušené nožičky se slaninou, zakapeme citronem, osolíme, opepříme, podlijeme bílým vínem a ve vyhřáté troubě upečeme do měkka.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.