Kuře na žampionech
Velká výhoda tohoto receptu je, že žampiony seženete celoročně!
Suroviny:
1 kuře
250 g žampionů (nebo jiné čerstvé houby)
2 lžíce másla
2 lžíce oleje
1 velká cibule
2 rajčata (nebo 2 lžíce rajského protlaku)
1 stroužek česneku
sůl
pepř
špetka drceného kmínu
sklenka bílého vína.
Postup:
- Kuře rozporcujeme a částečně vykostíme, osolíme, opepříme.
- V tlakovém hrnci na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme máslo a plátky žampionů, podle chuti osolíme, přidáme drcený kmín a dusíme, až se šťáva vydusí.
- Houbový základ shrneme k okraji a na tuku opečeme porce kuřete.
- Přilijeme čtvrt litru horké vody a sklenku vína, přidáme spařená, sloupnutá a nakrájená rajčata (nebo protlak), plátky česneku a tlakový hrnec uzavřeme. Dusíme od začátku varu asi 20 minut.
- Šťávy by mělo být tak akorát, podáváme s rýží nebo s bramborami.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.