Karbanátky
Vděčná stálice české kuchyně, poslouží jako teplé i studené jídlo.
Ingredience
- 500 g mletého masa, ideálně směs hovězího a vepřového
- 1 vejce
- asi 4 lžíce strouhanky
- trochu mléka
- majoránka
- sůl
- pepř
- půl cibule
- 2 stroužky česneku
- strouhanka na obalení
- tuk na smažení
Postup:
- Do úvodu malý fígl – mleté maso propracujeme s asi 3 lžícemi vody a dáme odležet do ledničky, karbanátky jsou pak šťavnatější.
- Do masa přidáme vejce, strouhanku smočenou mlékem, utřený česnek a drobně nakrájenou cibuli, rozemnutou majoránku, sůl, pepř a propracujeme. Nejsme-li si jisti chutí a nechceme ochutnávat syrové maso, osmažíme malý kousek na rozehřátém tuku, ochutnáme a pak podle potřeby dochutíme.
- Z hmoty tvoříme karbanátky, obalíme je ve strouhance a smažíme v rozehřátém tuku. Podáváme s bramborami nebo s bramborovou kaší, obložíme čerstvou zeleninou podle chuti. Můžeme je využít i jako studenou svačinu na výlet, pak postačí jako příloha chléb a zase čerstvá zelenina podle chuti.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...