Kakaové řezy s tvarohem a marmeládou
Marmeládu volte pikantní, hezky odrazí sladkost těsta i tvarohu.
Ingredience
- 2 hrnky polohrubé mouky
- tři čtvrtě hrnku cukru
- 2 lžíce kakaa
- 1 kypřicí prášek
- 2 vejce
- asi 5-6 lžic oleje
- šálek mléka
- tvarohová náplň: 1,5 tvarohu, 2 lžíce jogurtu, 1 vejce, sklenka mléka, cukru podle chuti, 1 vanilkový cukr a asi 3 lžíce pudinkového vanilkového prášku
- pikantní marmeláda
Postup:
- Všechny suroviny na náplň dobře promícháme, je tekutější, ale při pečení ji pudinkový prášek zpevní.
- Elektrickými metličkami ušleháme vejce s cukrem do pěny, přilijeme olej a mléko a rozmícháme.
- Mouku prosejeme s kakaem a kypřicím práškem a pomalu vešleháme do vaječné pěny.
- Těsto vlijeme na hlubší pekáček vyložený pečicím papírem, na něj rovnoměrně rozlijeme tvarohovou náplň a vložíme do středně předehřáté trouby – 175 stupňů.
- Po upečení necháme zchladnout, kakaové těsto prokrojíme, namažeme marmeládou a slepíme.
Související
-
Řepové řezy kakaové
Řepa cukrovka se u nás už moc nepěstuje, ale třeba máte známé na venkově a k jedné bulvě se dostanete.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.