Kakaové sypané řezy s tvarohem
Lahodný, a ne příliš pracný, moučník.
Suroviny:
1,5 hrnku polohrubé mouky
1 hrnek hrubé mouky
1 hrnek cukru
1 kypřicí prášek
3 lžíce kakaa
náplň: 500 g měkkého tvarohu
půl litru mléka
2 vejce
necelý hrnek cukru
1 vanilkový cukr
navíc asi 80 g másla
Postup:
- Smícháme mouky, cukr, prášek a kakao.
- Do hladka vymícháme nebo vyšleháme tvaroh s mlékem, vejci, cukrem a vanilkovým cukrem.
- Půl sypké směsi rozprostřeme na pečicí papír na vyšším plechu, opatrně rozprostřeme tvarohovou náplň a zasypeme rovnoměrně druhou polovinou sypké směs. Povrch poklademe plátky másla.
- Pečeme v předehřáté troubě (190-200 stupňů) asi 20 minut. Krájíme až po zchladnutí.
Související
-
Kakao – pokrm bohů, afrodiziakum i lék
Aztékové považovali kakaové boby za pokrm bohů. V 17. století bylo kakao společně s čokoládou na anglickém královském dvoře podávané jako přírodní afrodiziakum.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.