Jemný jahodový džem

Až se zima a mlsní strávníci budou ptát, co jste dělali v létě...

Ingredience
  • 2 kg jahod
  • 500-600 g cukru
  • na špičku nože soli (zvýrazní chuť)
  • 1 lžička kyseliny citronové
  • případně želírovací prostředek

Postup:

  1. Jahody opláchneme, odstopkujeme a rozmixujeme.
  2. V kastrolu je promícháme s cukrem, přidáme špetičku soli a přivedeme k varu. Pokud používáme želírovací prostředek, postupujeme podle návodu a přidáváme ho ještě před cukrem.
  3. Vaříme na mírném ohni, sbíráme pěnu a v závěru můžeme ještě vyladit chuť troškou kyseliny citronové, která napomáhá i želírování.
  4. Plníme za horka do vymytých a vyhřátých skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Po čtvrthodince můžeme otočit zpátky a necháme zcela vychladnout. Uchováváme v suchu a tmě, neškodí občas kontrolovat.

Související