Jemný jahodový džem
Až se zima a mlsní strávníci budou ptát, co jste dělali v létě...
Ingredience
- 2 kg jahod
- 500-600 g cukru
- na špičku nože soli (zvýrazní chuť)
- 1 lžička kyseliny citronové
- případně želírovací prostředek
Postup:
- Jahody opláchneme, odstopkujeme a rozmixujeme.
- V kastrolu je promícháme s cukrem, přidáme špetičku soli a přivedeme k varu. Pokud používáme želírovací prostředek, postupujeme podle návodu a přidáváme ho ještě před cukrem.
- Vaříme na mírném ohni, sbíráme pěnu a v závěru můžeme ještě vyladit chuť troškou kyseliny citronové, která napomáhá i želírování.
- Plníme za horka do vymytých a vyhřátých skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Po čtvrthodince můžeme otočit zpátky a necháme zcela vychladnout. Uchováváme v suchu a tmě, neškodí občas kontrolovat.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka