Husí stehna s brusinkovým zelím
Husu nepečeme často, takže dnes žádné experimenty – jen sůl a kmín, zato se zelím se „vyřádíme“.
Ingredience
- 2 husí stehna
- sůl, kmín, případně jedno nakyslé jablko a lžička medu
- půl menšího červeného zelí
- 1 větší cibule
- 2 lžíce sádla
- hrst sušených brusinek, případně trošku cukru a pár kapek citronové šťávy
Postup:
- Husí stehna opláchneme, osušíme, pokud je třeba, odstraníme zbytky peří – brčka. Nejlépe to jde pinzetou.
- Pak stehna osolíme a okmínujeme, dáme do pekáče s trochou sádla, obložíme čtvrtkami jablka bez jádřince, mírně podlijeme a v troubě pečeme. Nejdřív poměrně zprudka, pak oheň zmírníme a pečeme zvolna do měkka. V závěru odklopíme, aby se vypekla kůžička dozlatova a křupava. Tomu vypečení do zlatova pomůže, když před koncem pečení stehna jemně potřeme medem.
- Mezitím připravíme zelí – nakrájíme ho na jemné nudličky.
- Cibuli nakrájíme najemno a na sádle ji orestujeme do lehce růžova.
- Přidáme nakrájené zelí, osolíme, okmínujeme, mírně podlijeme a dusíme do poloměkka. V závěru přidáme opláchnuté brusinky a dodusíme. Podle potřeby chuť doladíme špetkou cukru a citronovou šťávou.
- Podáváme s knedlíkem nebo bramborovými plackami – lokšemi.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.