Husa s lokšemi

Zapijete pivem nebo svatomartinským vínem?

Ingredience
  • 2 husí stehna
  • sůl, kmín
  • hrnek vody a trochu mléka
  • půl hlávky červeného zelí
  • 1 malá cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1 nakyslé jablko
  • ocet, cukr, sůl, kmín
  • brambory, hladká mouka a sůl na lokše

Postup:

  1. Husí stehna osolíme, okmínujeme, dáme do pekáče, mírně podlijeme, zakryjeme a pečeme. Asi v půlce pečení potřeme mlékem, aby se vytvořila zlatá kůrčička. Hlídáme tekutinu, a pokud se vypeče hodně sádla, trochu ho odebereme. V závěru dopékáme bez přikrytí. Někdo doporučuje husu osolit, přes noc nechat v ledničce a teprve druhý den péci.
  2. Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme na oleji, přidáme nakrájené zelí, sůl, kmín, mírně podlijeme a dusíme. Po chvíli přidáme oloupané a nahrubo nastrouhané jablko a dodusíme. Chuť vyladíme octem a cukrem.
  3. Brambory uvaříme ve slupce nejlépe den předem. Oloupeme je, najemno nastrouháme, prosypeme hladkou moukou, osolíme a vypracujeme hladké těsto. Žádné vajíčko! Poměr surovin – na 100 g brambor asi 30 g mouky, těsto by nemělo lepit.
  4. Z těsta vyválíme váleček, odkrajujeme stejně velké kousky a na pomoučeném válu do tenka rozválíme. Pečeme nasucho na litinovém tálu nebo pánvi po obou stranách. Odkládáme a jemně potřeme ideálně husím sádlem.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.