Husa s lokšemi
Zapijete pivem nebo svatomartinským vínem?
Ingredience
- 2 husí stehna
- sůl, kmín
- hrnek vody a trochu mléka
- půl hlávky červeného zelí
- 1 malá cibule
- 2 lžíce oleje
- 1 nakyslé jablko
- ocet, cukr, sůl, kmín
- brambory, hladká mouka a sůl na lokše
Postup:
- Husí stehna osolíme, okmínujeme, dáme do pekáče, mírně podlijeme, zakryjeme a pečeme. Asi v půlce pečení potřeme mlékem, aby se vytvořila zlatá kůrčička. Hlídáme tekutinu, a pokud se vypeče hodně sádla, trochu ho odebereme. V závěru dopékáme bez přikrytí. Někdo doporučuje husu osolit, přes noc nechat v ledničce a teprve druhý den péci.
- Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme na oleji, přidáme nakrájené zelí, sůl, kmín, mírně podlijeme a dusíme. Po chvíli přidáme oloupané a nahrubo nastrouhané jablko a dodusíme. Chuť vyladíme octem a cukrem.
- Brambory uvaříme ve slupce nejlépe den předem. Oloupeme je, najemno nastrouháme, prosypeme hladkou moukou, osolíme a vypracujeme hladké těsto. Žádné vajíčko! Poměr surovin – na 100 g brambor asi 30 g mouky, těsto by nemělo lepit.
- Z těsta vyválíme váleček, odkrajujeme stejně velké kousky a na pomoučeném válu do tenka rozválíme. Pečeme nasucho na litinovém tálu nebo pánvi po obou stranách. Odkládáme a jemně potřeme ideálně husím sádlem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.