Svatomartinská husí stehna

K blížícímu se svátku Martina patří nejen nové víno, ale taky husí pečínka.

Suroviny:

4 husí stehna

1 cibule

1 lžíce másla

2 stroužky česneku

1 bobkový list

2-3 lístky šalvěje

kmín

sůl

pepř

sklenka bílého vína

Postup:

  1. Kůži na stehnech propícháme kovovou grilovací jehlou – ale nepícháme až do masa. Slouží to k lepšímu vypečení tuku. Stehna osolíme, opepříme a ze všech stran opečeme na másle – už se vypeče i husí sádlo. A to slijeme do hrnečku.
  2. Oloupanou cibuli rozkrojíme na čtvrtky a česnek na poloviny, přidáme ke stehnům, přidáme kmín, bobkový list, šalvěj, podlijeme vínem a pomalu dusíme. Podle potřeby přiléváme tekutinu a udusíme do měkka.
  3. Podáváme se zelím a knedlíkem nebo karlovarským knedlíkem.

Související

  • Svatomartinské rohlíčky

    Je to tradiční pečivo a tvarem mělo připomínat podkovy svatého Martina. Máme k dnešnímu svátku krásnou trojici – svatomartinskou husičku, svatomartinské víno a taky...

  • Svatomartinské víno

    Už máte koupenou husu na svátek Martina? Nebo si tohoto světce připomínáte tradičními martinskými rohlíčky, které se pečou na památku podkov jeho bílého koně? Dost ...