Svatomartinská husí stehna
K blížícímu se svátku Martina patří nejen nové víno, ale taky husí pečínka.
Suroviny:
4 husí stehna
1 cibule
1 lžíce másla
2 stroužky česneku
1 bobkový list
2-3 lístky šalvěje
kmín
sůl
pepř
sklenka bílého vína
Postup:
- Kůži na stehnech propícháme kovovou grilovací jehlou – ale nepícháme až do masa. Slouží to k lepšímu vypečení tuku. Stehna osolíme, opepříme a ze všech stran opečeme na másle – už se vypeče i husí sádlo. A to slijeme do hrnečku.
- Oloupanou cibuli rozkrojíme na čtvrtky a česnek na poloviny, přidáme ke stehnům, přidáme kmín, bobkový list, šalvěj, podlijeme vínem a pomalu dusíme. Podle potřeby přiléváme tekutinu a udusíme do měkka.
- Podáváme se zelím a knedlíkem nebo karlovarským knedlíkem.
Související
-
Svatomartinské rohlíčky
Je to tradiční pečivo a tvarem mělo připomínat podkovy svatého Martina. Máme k dnešnímu svátku krásnou trojici – svatomartinskou husičku, svatomartinské víno a taky...
-
Svatomartinské víno
Už máte koupenou husu na svátek Martina? Nebo si tohoto světce připomínáte tradičními martinskými rohlíčky, které se pečou na památku podkov jeho bílého koně? Dost ...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.