Svatomartinské rohlíčky

Je to tradiční pečivo a tvarem mělo připomínat podkovy svatého Martina. Máme k dnešnímu svátku krásnou trojici – svatomartinskou husičku, svatomartinské víno a taky sladkou tečku v podobě plněných rohlíčků.

Suroviny:
500 g polohrubé mouky (2 lžíce můžeme odebrat a nahradit je mohou hladkou)
75 g másla
2 vajíčka nebo raději 2 žloutky
250 ml mléka
sáček sušeného droždí
vanilkový cukr
na dvě špičky nože soli
na náplň: ořechy a piškotové drobečky (nebo mletý mák, skořice, hřebíček)
cukr
mléko
případně drobenka

Postup:

1. Do mísy prosejeme mouku, přidáme suché droždí, vanilkový cukr, promícháme a pak přidáme žloutky, rozpuštěné – ale ne horké máslo, mléko a sůl. Vypracujeme vláčné těsto a dáme do tepla kynout.

2. Zatímco těsto kyne, připravíme si ořechovou nebo makovou nádivku. Ořechy nastrouháme, smícháme s trochou rozdrcených piškotů, podle chuti přisladíme a spojíme mlékem. Na makovou náplň osladíme mletý mák podle chuti, můžeme okořenit trochou mletého hřebíčku a skořice, přidáme mléko a krátce povaříme.
Necháme vychladnout.

3. Z vykynutého těsta vyválíme postupně 2 nebo 3 kulaté placky, rozkrájíme je na trojúhelníky, na stranu proti špičce dáme trochu náplně a rohlíčky sbalíme tak, aby cípek vyšel nahoru.

4. Rohlíčky dáme na pečicí papír na plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem nebo rozkvedlaným zbylým bílkem a můžeme ještě posypat drobenkou. V předehřáté troubě upečeme.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.