Svatomartinské rohlíčky

Je to tradiční pečivo a tvarem mělo připomínat podkovy svatého Martina. Máme k dnešnímu svátku krásnou trojici – svatomartinskou husičku, svatomartinské víno a taky sladkou tečku v podobě plněných rohlíčků.

Suroviny:
500 g polohrubé mouky (2 lžíce můžeme odebrat a nahradit je mohou hladkou)
75 g másla
2 vajíčka nebo raději 2 žloutky
250 ml mléka
sáček sušeného droždí
vanilkový cukr
na dvě špičky nože soli
na náplň: ořechy a piškotové drobečky (nebo mletý mák, skořice, hřebíček)
cukr
mléko
případně drobenka

Postup:

1. Do mísy prosejeme mouku, přidáme suché droždí, vanilkový cukr, promícháme a pak přidáme žloutky, rozpuštěné – ale ne horké máslo, mléko a sůl. Vypracujeme vláčné těsto a dáme do tepla kynout.

2. Zatímco těsto kyne, připravíme si ořechovou nebo makovou nádivku. Ořechy nastrouháme, smícháme s trochou rozdrcených piškotů, podle chuti přisladíme a spojíme mlékem. Na makovou náplň osladíme mletý mák podle chuti, můžeme okořenit trochou mletého hřebíčku a skořice, přidáme mléko a krátce povaříme.
Necháme vychladnout.

3. Z vykynutého těsta vyválíme postupně 2 nebo 3 kulaté placky, rozkrájíme je na trojúhelníky, na stranu proti špičce dáme trochu náplně a rohlíčky sbalíme tak, aby cípek vyšel nahoru.

4. Rohlíčky dáme na pečicí papír na plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem nebo rozkvedlaným zbylým bílkem a můžeme ještě posypat drobenkou. V předehřáté troubě upečeme.

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.