Hovězí po burgundsku
Je to náročnější na přípravu i cenu surovin, ale jako slavnostní jídlo potěší.
Ingredience
- 500 g hovězí kližky
- 1 menší cibule
- 1 mrkev
- 40 g špeku
- sklenka červeného vína
- 1 bobkový list
- trochu tymiánu
- pepř
- sůl
Postup:
- Maso nakrájíme na kousky, mrkev na kolečka, cibuli nadrobno a špek na kostičky.
- Špek rozpečeme, pak na něm opečeme nakrájené maso.
- Na rozpečený špek a maso dáme mrkev a cibuli a orestujeme.
- Podlijeme vínem, promícháme, aby se odvařily připečené kousky, přidáme bobkový list, pepř, tymián a osolíme.
- Pod pokličkou dusíme, kontrolujeme tekutinu, v případě potřeby přiléváme trochu horké vody nebo vývaru. Dusíme do měkka.
- Je-li šťáva řídká, vyndáme maso na teplý talíř a šťávu svaříme na menší objem do potřebného zhoustnutí.
- Podáváme s vařenými bramborami.
Související
-
Frankfurtské hovězí
Pokud použijeme maso vcelku, špikujeme ho párkem, pokud použijeme plátky, přidáme párek až v závěru.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Lidský faktor jsem znal jako knížku, ale teprve s rozhlasovým zpracováním jsem ho dokonale pochopil...
Robert Tamchyna, redaktor a moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Lidský faktor
Točili jsme zajímavý příběh. Osoby, které jsme hráli, se ocitaly ve vypjatých životních situacích, vzrušující práce pro herce a režiséra. Během dalšího měsíce jsme Jiří a já odehrané repliky svých rolí žili. Fantasmagorické situace posledního dílu příběhu se staly naší konkrétní každodenností. V srpnu Jiří Adamíra zemřel. Lidský faktor byla naše poslední společná práce.“ Hana Maciuchová