Hovězí po burgundsku
Je to náročnější na přípravu i cenu surovin, ale jako slavnostní jídlo potěší.
Ingredience
- 500 g hovězí kližky
- 1 menší cibule
- 1 mrkev
- 40 g špeku
- sklenka červeného vína
- 1 bobkový list
- trochu tymiánu
- pepř
- sůl
Postup:
- Maso nakrájíme na kousky, mrkev na kolečka, cibuli nadrobno a špek na kostičky.
- Špek rozpečeme, pak na něm opečeme nakrájené maso.
- Na rozpečený špek a maso dáme mrkev a cibuli a orestujeme.
- Podlijeme vínem, promícháme, aby se odvařily připečené kousky, přidáme bobkový list, pepř, tymián a osolíme.
- Pod pokličkou dusíme, kontrolujeme tekutinu, v případě potřeby přiléváme trochu horké vody nebo vývaru. Dusíme do měkka.
- Je-li šťáva řídká, vyndáme maso na teplý talíř a šťávu svaříme na menší objem do potřebného zhoustnutí.
- Podáváme s vařenými bramborami.
Související
-
Frankfurtské hovězí
Pokud použijeme maso vcelku, špikujeme ho párkem, pokud použijeme plátky, přidáme párek až v závěru.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.