Mexický hovězí guláš
Hovězí maso bývá tvrdošíjnější, ale tlakový hrnec přípravu přece jen urychlí.
Ingredience
- 500 g hovězího masa – kližky
- 2 cibule
- 2 lžíce oleje
- 200 g sušené šunky nebo anglické slaniny
- mletá sladká paprika
- mleté chilli
- 200 ml pasírovaných rajčat
- sůl
- konzerva fazolí (400 g)
Postup:
- Na oleji osmahneme nakrájené cibule, přidáme nakrájenou sušenou šunku, opečeme a pak vložíme na kostky nakrájené maso a ze všech stran ho pěkně opečeme.
- Osolíme, opaprikujeme, dodáme chilli podle chuti, promícháme, přidáme pasírovaná rajčata, podlijeme horkou vodou a dusíme do měkka.
- V závěru přidáme konzervované fazole a už jen necháme přejít var, aby se prohřály. Podávat můžeme samotné nebo s kouskem chleba.
Související
-
Telecí guláš
Na svátek Martina by se měly péct kynuté rohlíčky s makovou náplní, ale jak známe Martiny, možná raději vezmou zavděk gulášem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.