Telecí guláš
Na svátek Martina by se měly péct kynuté rohlíčky s makovou náplní, ale jak známe Martiny, možná raději vezmou zavděk gulášem.
Ingredience
- 750 g telecí plece
- 2 velké cibule
- 3 lžíce oleje
- 2 lžičky rajského protlaku
- mletá sladká paprika
- muškátový oříšek (2-3 strouhnutí)
- půl lžičky citronové kůry
- případně 150-200 ml kysané smetany
- sůl
- mletý bílý pepř – stačí špetka
Postup:
- Maso nakrájíme na kostky a opečeme je na rozehřátém oleji.
- Opečené maso vyndáme a na tom samém oleji orestujeme nakrájenou cibuli do světle zlatova, pak vmícháme protlak, orestujeme, přidáme papriku a špetku pepře, vrátíme maso.
- Podlijeme horkou vodou, strouhneme muškátového oříšku a citronové kůry a dusíme do měkka. Pro luxusnější případy podlijeme nejprve sklenkou bílého vína, necháme odpařit, a pak teprve podlijeme horkou vodou.
- Chceme-li mít šťávu hladkou, vyndáme měkké maso a šťávu rozmixujeme, podle chuti dosolíme.
- Na talíři můžeme ještě doplnit lžicí kysané smetany, podáváme s těstovinami.
Související
-
Vepřový guláš s křenem
Bez ohledu na směrnice veřejného stravování – guláš je prostě lepší druhý den.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.