Telecí guláš

Na svátek Martina by se měly péct kynuté rohlíčky s makovou náplní, ale jak známe Martiny, možná raději vezmou zavděk gulášem.

Ingredience
  • 750 g telecí plece
  • 2 velké cibule
  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžičky rajského protlaku
  • mletá sladká paprika
  • muškátový oříšek (2-3 strouhnutí)
  • půl lžičky citronové kůry
  • případně 150-200 ml kysané smetany
  • sůl
  • mletý bílý pepř – stačí špetka

Postup:

  1. Maso nakrájíme na kostky a opečeme je na rozehřátém oleji.
  2. Opečené maso vyndáme a na tom samém oleji orestujeme nakrájenou cibuli do světle zlatova, pak vmícháme protlak, orestujeme, přidáme papriku a špetku pepře, vrátíme maso.
  3. Podlijeme horkou vodou, strouhneme muškátového oříšku a citronové kůry a dusíme do měkka. Pro luxusnější případy podlijeme nejprve sklenkou bílého vína, necháme odpařit, a pak teprve podlijeme horkou vodou.
  4. Chceme-li mít šťávu hladkou, vyndáme měkké maso a šťávu rozmixujeme, podle chuti dosolíme.
  5. Na talíři můžeme ještě doplnit lžicí kysané smetany, podáváme s těstovinami.

Související