Hložinky jsou chutné i zdravé. Navíc mírní stres a pomáhají proti nespavosti
Nejenom šípky, ale i hložinky už se v přírodě červenají. Kuličky jsou chutné a zdravé, hodí se k výrobě džemu, sirupu, vína i likéru, dají se sušit na čaj, můžete je pojídat i syrové.
Hložinky jsou nasládlé, jen mírně trpké. Obsahují hodně vitamínu B a C, jsou v nich třísloviny, karoteny, pektiny.
Šťávu z hlohu můžete popíjet stále, prospějete tím svému srdci, zlepšíte prokrvení cév. Látky obsažené v hložinkách mírní stres a pomáhají při nespavosti.
Hložinky připravíte k dalšímu kuchtění tak, že je namočíte na den do studené vody, a pak v igelitových rukavicích mnete kuličky tak dlouho, až zbyde jenom pecka.
Pak už se můžete pustit třeba do džemu. Kilogram rozmačkaných hložinek zalijte půl litrem vody a vařte do změknutí. Přepasírujte, přidejte půl kilogramu cukru, vařte, až se cukr rozpustí a džem začne rosolovatět. Pak už jen rozdělte do skleniček a klasicky zavařte.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka