Francouzský jablkový koláč
Prostě klasika.
Suroviny:
300 g hladké mouky
200 g másla (pokojové teploty nebo studenější)
špetka soli
1 vejce
8 jablek (ne moc šťavnatých)
50 g cukru práškového
1 vanilkový cukr nebo skořice
100 g másla na jablka
Postup:
- Do mísy nasypeme mouku, jemně osolíme, postupně zapracováváme malinké kousky másla, pořádně prohněteme, nakonec zapracujeme rozmíchané vajíčko.
- Těsto zformujeme do koule, necháme chvíli odležet.
- Mezitím oloupeme a vykrájíme jablka, rozkrájíme je na hodně tenké plátky.
- Těsto vložíme mezi dva listy pečicího papíru a vyválíme asi na 3 mm a pak vložíme do pekáče nebo na hluboký plech a odstraníme vrchní list papíru.
- Těsto poprášíme polovinou cukru, naskládáme na to plátky jablek, postrouháme máslem a poprášíme druhou půlkou cukru a skořicí nebo vanilkovým cukrem.
- Pečeme zvolna na 175 stupňů skoro hodinu, kdyby těsto tmavlo rychleji, ještě teplotu stáhneme.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.