Francouzský jablkový koláč
Prostě klasika.
Suroviny:
300 g hladké mouky
200 g másla (pokojové teploty nebo studenější)
špetka soli
1 vejce
8 jablek (ne moc šťavnatých)
50 g cukru práškového
1 vanilkový cukr nebo skořice
100 g másla na jablka
Postup:
- Do mísy nasypeme mouku, jemně osolíme, postupně zapracováváme malinké kousky másla, pořádně prohněteme, nakonec zapracujeme rozmíchané vajíčko.
- Těsto zformujeme do koule, necháme chvíli odležet.
- Mezitím oloupeme a vykrájíme jablka, rozkrájíme je na hodně tenké plátky.
- Těsto vložíme mezi dva listy pečicího papíru a vyválíme asi na 3 mm a pak vložíme do pekáče nebo na hluboký plech a odstraníme vrchní list papíru.
- Těsto poprášíme polovinou cukru, naskládáme na to plátky jablek, postrouháme máslem a poprášíme druhou půlkou cukru a skořicí nebo vanilkovým cukrem.
- Pečeme zvolna na 175 stupňů skoro hodinu, kdyby těsto tmavlo rychleji, ještě teplotu stáhneme.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.