Jogurtový koláč s ovocem nebo tvarohem
Díky změně ovoce můžete mít každý týden jiný koláč!
Suroviny:
1 kelímek bílého jogurtu (cca 200-250 ml)
1,5 stejně velkého kelímku polohrubé mouky
¾ až 1 kelímek cukru
2 vejce
půl kypřicího prášku
tuk a mouka na plech nebo pečicí papír
případně žmolenka z másla, hrubé mouky a cukru
ovoce podle chuti, může být i kompotované
Postup:
- Ušleháme vejce s cukrem, přidáme jogurt a nakonec mouku prosátou s kypřicím práškem.
- Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech (nebo vyložený pečicím papírem), poklademe kousky ovoce a případně ještě posypeme žmolenkou.
- Ve středně předehřáté troubě upečeme.
- Tvarohová varianta: umícháme 2 vaničky tvarohu, 4 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, asi 6 lžic mléka a 1 žloutek nebo celé vejce. Pro zahuštění lze přidat půl sáčku vanilkového pudinku. Náplň lžičkou naklademe na těsto.
- Lze využít i ovocné jogurty – například jahodový, když použijeme jako ovoce jahody, ale pak ubereme cukru do těsta.
Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever a Božena Tompichová.
Související
-
Jogurtové lívance s brusinkami a tvarohem
Poslouží výborně jako tradiční moučník, nebo (s polévkou) i jako hlavní jídlo.
-
Jogurtová bublanina s třešněmi
Blíží se nová ovocná sklizeň, je nejvyšší čas provětrat regály s kompoty. Anebo si počkejte na čerstvé třešně.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.