Jogurtová bublanina s třešněmi
Blíží se nová ovocná sklizeň, je nejvyšší čas provětrat regály s kompoty. Anebo si počkejte na čerstvé třešně.
Suroviny:
1 třešňový kompot nebo miska čerstvých třešní
1 velký bílý jogurt
1 kelímek od tohoto jogurtu plný polohrubé mouky
1 kypřicí prášek
1-2 vejce
půl až tři čtvrtě kelímku cukru
případně cukr na posypání hotové bublaniny
tuk a mouka do pekáčku nebo pečicí papír
Postup:
1. Jogurt vyklopíme do mísy, přidáme vejce, cukr a promícháme.
2. Do směsi přidáme mouku s prosátým kypřicím práškem a dobře zamícháme, aby vzniklo hladké těsto. Elektrické metličky to usnadní.
3. Těsto vlijeme do pekáčku (vymazaného a vysypaného nebo vyloženého pečicím papírem), rychle poklademe okapanými třešněmi a ve středně předehřáté troubě upečeme (asi půl hodiny). Ovoce můžeme volit i jiné, větší kusy ale rozkrájíme na menší dílky.
4. Bublaninu necháme zchladnout, pak můžeme ještě pocukrovat.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.