Sypaný koláč s jablky

Připravit ho svede i dítě a pochutná si každý!

Suroviny:

1 hrnek hrubé mouky

1 hrnek jemné krupičky

¾ hrnku cukru

půl másla (125 g)

šťáva z 1 citronu

asi 6 jablek

skořice

tuk a mouka na malý plech s vyšším okrajem

Postup:

  1. V míse smícháme mouku, krupičku a cukr, pak zapracujeme máslo a citronovou šťávu.
  2. Polovinu vzniklé drobenky rozprostřeme na vymazaný a vysypaný plech (nebo použijeme pekáček z varného skla), poklademe hrubě strouhanými jablky, poprášíme skořicí a zasypeme druhou polovinou drobenky. Můžeme ještě poklást jemnými plátky másla a do trouby předehřáté na 190 stupňů dáme upéci.
  3. Podáváme na talířku se lžičkou, moučník je poměrně drobivý, ale moc dobrý.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.