Fazole obsahují mnoho bílkovin, minerálů i vitamínů. Jen je nezapomeňte namočit den předem

25. říjen 2023

Mít ve spíži fazole je praktické, protože když vám dojde fantazie, vždycky můžete sáhnout po nich – z fazolí se totiž dá uvařit prakticky cokoli. A navíc jsou i zdravé.

Fazole bílé, červené, černé, hnědé, flekaté – liší se nejen barvou, ale i velikostí a trochu i chutí. Bez obav je ale můžete kombinovat.

Jsou jedním z hlavních zdrojů rostlinných bílkovin, obsahují také zdravé tuky, mnoho vlákniny a vitamínů – zejména skupiny B, vitamín E a kyselinu listovou. Ve fazolích jsou hojně zastoupeny také minerální látky – draslík, hořčík, měď, vápník, zinek a železo.

Než se pustíte do fazolové polévky nebo u nás zdomácnělého chilli con carne, nezapomeňte si vaření naplánovat. Je totiž velmi důležité fazole předem namočit den předem. Fazole přelijte dostatečným množstvím studené vody a přidejte lžíci probiotik – jablečného octa, ume-octa, kefíru nebo prostě citrónů. Takto fermentované fazole pak dobře propláchněte a můžete začít s vařením.

Spustit audio

Související