Fazole obsahují mnoho bílkovin, minerálů i vitamínů. Jen je nezapomeňte namočit den předem
Mít ve spíži fazole je praktické, protože když vám dojde fantazie, vždycky můžete sáhnout po nich – z fazolí se totiž dá uvařit prakticky cokoli. A navíc jsou i zdravé.
Fazole bílé, červené, černé, hnědé, flekaté – liší se nejen barvou, ale i velikostí a trochu i chutí. Bez obav je ale můžete kombinovat.
Jsou jedním z hlavních zdrojů rostlinných bílkovin, obsahují také zdravé tuky, mnoho vlákniny a vitamínů – zejména skupiny B, vitamín E a kyselinu listovou. Ve fazolích jsou hojně zastoupeny také minerální látky – draslík, hořčík, měď, vápník, zinek a železo.
Než se pustíte do fazolové polévky nebo u nás zdomácnělého chilli con carne, nezapomeňte si vaření naplánovat. Je totiž velmi důležité fazole předem namočit den předem. Fazole přelijte dostatečným množstvím studené vody a přidejte lžíci probiotik – jablečného octa, ume-octa, kefíru nebo prostě citrónů. Takto fermentované fazole pak dobře propláchněte a můžete začít s vařením.
Související
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka