Dýňovo-bramborové noky
Hokaido můžeme využít na sladko i na slano, vařenou i pečenou…
Ingredience
- 250 g dýně
- 250 g brambor
- 160 g mouky – směs hladké a polohrubé
- 1 malé vejce nebo jen žloutek
- sůl
- máslo, cukr moučka, skořice
Postup:
- Brambory oloupeme, rozkrájíme a dáme vařit do osolené vody.
- Dýni hokaido loupat nemusíme, jen ji rozkrojíme, vydlabeme semínka, rozkrájíme na menší kousky a také v osolené vodě uvaříme. Nebo ji můžeme rozkrájenou upéct v troubě, osolenou a zakápnutou olivovým olejem.
- Brambory i dýni slijeme a necháme zcela vychladnout.
- Ve velkém hrnci dáme vařit osolenou vodu, abychom do ní mohli noky hned vhazovat, těsto má tendenci řídnout.
- Vychladlé brambory a dýni nastrouháme na jemném struhadle nebo prolisujeme, přidáme vejce a mouky a vypracujeme hladké těsto – pokud příliš lepí, přidáme ještě trochu mouky.
- Z těsta vyválíme váleček, nakrájíme na kousky, upravíme do tvaru malých válečků a vhodíme najednou do vroucí vody, odmícháme ode dna.
- Když noky vyplavou, jeden na zkoušku rozkrojíme a pokud je těsto provařené, vylovíme noky děrovanou naběračkou nebo vodu slijeme.
- V míse k nim přidáme malý kousek másla a protřepeme, aby se noky neslepily. Na talíři poprášíme cukrem moučkou, skořicí a přelijeme rozpuštěným máslem. Ale můžeme je využít i jako přílohu na slano nebo podávat jako halušky.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.