Dýňovo-bramborové noky

Hokaido můžeme využít na sladko i na slano, vařenou i pečenou…

Ingredience
  • 250 g dýně
  • 250 g brambor
  • 160 g mouky – směs hladké a polohrubé
  • 1 malé vejce nebo jen žloutek
  • sůl
  • máslo, cukr moučka, skořice

Postup:

  1. Brambory oloupeme, rozkrájíme a dáme vařit do osolené vody.
  2. Dýni hokaido loupat nemusíme, jen ji rozkrojíme, vydlabeme semínka, rozkrájíme na menší kousky a také v osolené vodě uvaříme. Nebo ji můžeme rozkrájenou upéct v troubě, osolenou a zakápnutou olivovým olejem.
  3. Brambory i dýni slijeme a necháme zcela vychladnout.
  4. Ve velkém hrnci dáme vařit osolenou vodu, abychom do ní mohli noky hned vhazovat, těsto má tendenci řídnout.
  5. Vychladlé brambory a dýni nastrouháme na jemném struhadle nebo prolisujeme, přidáme vejce a mouky a vypracujeme hladké těsto – pokud příliš lepí, přidáme ještě trochu mouky.
  6. Z těsta vyválíme váleček, nakrájíme na kousky, upravíme do tvaru malých válečků a vhodíme najednou do vroucí vody, odmícháme ode dna.
  7. Když noky vyplavou, jeden na zkoušku rozkrojíme a pokud je těsto provařené, vylovíme noky děrovanou naběračkou nebo vodu slijeme.
  8. V míse k nim přidáme malý kousek másla a protřepeme, aby se noky neslepily. Na talíři poprášíme cukrem moučkou, skořicí a přelijeme rozpuštěným máslem. Ale můžeme je využít i jako přílohu na slano nebo podávat jako halušky.

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.