Jahelné noky se slaninou
Ze starého receptáře…
Ingredience
- 250 g jáhel
- 250 g hrubé mouky
- 250 ml mléka
- 1 vejce
- 4 lžíce kukuřičného škrobu
- 200 g anglické slaniny
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- sůl
Postup:
- Jáhly propláchneme horkou vodou, vložíme do kastrolu, zalijeme zhruba půl litrem vody, osolíme a vaříme. Uvařené jáhly necháme zcela vystydnout, případně zbylou vodu slijeme.
- Do vychladlých jahel přidáme mouku, škrob, vejce, trochu osolíme a vypracujeme těsto.
- Do hrnce dáme vodu, osolíme, přivedeme k varu a vhazujeme šišky z těsta – vykrajujeme lžicí, kterou vždy předtím smočíme ve vroucí vodě, těsto se pak tolik nelepí. Vaříme, dokud šišky nevyplavou – zhruba 3-4 minuty, jednu na zkoušku rozkrojíme, je-li už těsto provařené.
- Na pánvi rozehřejeme olej, dáme na něj nakrájenou slaninu, rozpečeme a osmažíme na tomto základu nakrájenou cibuli.
- Do uvařených ocezených noků vmícháme slaninu s cibulí a rozdělíme na talíře.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.