Dubský perník slaví 35 let. Za vším přitom stojí touha splnit slib daný vnukovi

25. srpen 2025

Začalo to jako slíbený dárek pro vnuka a rozrostlo se to v rodinný podnik. V Dubí u Teplic v současnosti vyrábí nejen perník, ale také rakvičky a rumový Umperník. Tento rok rodinná firma Dubský perník oslaví dokonce 35 let od svého založení.

Rodinou firmu založili v roce 1990, ale pro známé a přátele pekli perníčky už více než pět let předtím.

Firma Dubský perník má už 40letou tradici

„Můj otec slíbil vnoučkovi chaloupku, kterou v Pardubicích nesehnal, a aby nebyl za lháře, tak vytáhnul recept a chaloupku upekl. Dala by se přirovnat spíš k jedové chýši, protože neměl ty zkušenosti – dělal to poprvé. Měla ale úspěch, takže příští rok nedělal jednu, ale hned tři,“ vzpomíná spolumajitelka firmy Jitka Hořčičková.

Zdobené perníčky měly úspěch, takže je později začali již oficiálně prodávat na burze a poutích.

Recept na perníčky firmy Dubský perník je v současnosti samozřejmě chráněný, Jitka Hořčičková ale ráda poradí ostatním s jejich recepty.

„Je spousta receptů na perníky, musíte si ho najít a musíte si ho vyzkoušet. Je potřeba dodržet nejen recept, ale i suroviny – mouka od jednoho výrobce je jiná než od jiného,“ upozorňuje.

autor: Tobiáš Ondřej Velinský
Spustit audio

    Mohlo by vás zajímat

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.