Dubský perník slaví 35 let. Za vším přitom stojí touha splnit slib daný vnukovi
Začalo to jako slíbený dárek pro vnuka a rozrostlo se to v rodinný podnik. V Dubí u Teplic v současnosti vyrábí nejen perník, ale také rakvičky a rumový Umperník. Tento rok rodinná firma Dubský perník oslaví dokonce 35 let od svého založení.
Rodinou firmu založili v roce 1990, ale pro známé a přátele pekli perníčky už více než pět let předtím.
„Můj otec slíbil vnoučkovi chaloupku, kterou v Pardubicích nesehnal, a aby nebyl za lháře, tak vytáhnul recept a chaloupku upekl. Dala by se přirovnat spíš k jedové chýši, protože neměl ty zkušenosti – dělal to poprvé. Měla ale úspěch, takže příští rok nedělal jednu, ale hned tři,“ vzpomíná spolumajitelka firmy Jitka Hořčičková.
Zdobené perníčky měly úspěch, takže je později začali již oficiálně prodávat na burze a poutích.
Recept na perníčky firmy Dubský perník je v současnosti samozřejmě chráněný, Jitka Hořčičková ale ráda poradí ostatním s jejich recepty.
„Je spousta receptů na perníky, musíte si ho najít a musíte si ho vyzkoušet. Je potřeba dodržet nejen recept, ale i suroviny – mouka od jednoho výrobce je jiná než od jiného,“ upozorňuje.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.