Perník z kefíru

Příjemně vláčný moučník…

Ingredience
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek do perníku
  • tři čtvrtě hrnku cukru
  • 3 lžíce kakaa
  • 400 ml kefíru
  • půl hrnku oleje
  • 1 vejce
  • půl malé cukety
  • 1 lžička pomerančové kůry
  • špetka soli
  • hrst sušených brusinek
  • čokoládová poleva

Postup:

  1. Smícháme mouku, cukr, kakao, sušenou strouhanou pomerančovou kůru a kypřicí prášek, špetku soli.
  2. Vedle smícháme kefír s olejem a vejcem, přidáme jemně nastrouhanou cuketu a touto tekutou směsí zaděláme hladké těsto. Nakonec vmícháme opláchnuté brusinky.
  3. Těsto vlijeme do pekáčku vyloženého pečicím papírem nebo vymazaného tukem a vysypaného polohrubou moukou.
  4. Ve středně předehřáté troubě (175 stupňů) upečeme, uděláme test špejlí, jestli už je těsto propečené. Záleží na tom, jak vysokou vrstvu máte.
  5. Upečený perník vyklopíme, necháme zchladnout a pak polijeme čokoládovou polevou – připravíme ji podle návodu na obalu. Do ještě tekuté polevy můžeme udělat třeba vidličkou ozdobné čárky nebo vlnovky.

Související

  • Medový perník

    Pro ty, kteří vám potají chodí ujídat perníčky vánoční…    

  • Makový perník

    Uvedené množství stačí na dvě formy. Pokud je nemáte, upečte to ve větším pekáči nebo na plechu.  

  • Rybízový perník

    Pokud vám zbylo trochu rybízové marmelády od slepovaného lineckého cukroví, najde taky uplatnění.