Perník z kefíru
Příjemně vláčný moučník…
Ingredience
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 kypřicí prášek do perníku
- tři čtvrtě hrnku cukru
- 3 lžíce kakaa
- 400 ml kefíru
- půl hrnku oleje
- 1 vejce
- půl malé cukety
- 1 lžička pomerančové kůry
- špetka soli
- hrst sušených brusinek
- čokoládová poleva
Postup:
- Smícháme mouku, cukr, kakao, sušenou strouhanou pomerančovou kůru a kypřicí prášek, špetku soli.
- Vedle smícháme kefír s olejem a vejcem, přidáme jemně nastrouhanou cuketu a touto tekutou směsí zaděláme hladké těsto. Nakonec vmícháme opláchnuté brusinky.
- Těsto vlijeme do pekáčku vyloženého pečicím papírem nebo vymazaného tukem a vysypaného polohrubou moukou.
- Ve středně předehřáté troubě (175 stupňů) upečeme, uděláme test špejlí, jestli už je těsto propečené. Záleží na tom, jak vysokou vrstvu máte.
- Upečený perník vyklopíme, necháme zchladnout a pak polijeme čokoládovou polevou – připravíme ji podle návodu na obalu. Do ještě tekuté polevy můžeme udělat třeba vidličkou ozdobné čárky nebo vlnovky.
Související
-
Makový perník
Uvedené množství stačí na dvě formy. Pokud je nemáte, upečte to ve větším pekáči nebo na plechu.
-
Rybízový perník
Pokud vám zbylo trochu rybízové marmelády od slepovaného lineckého cukroví, najde taky uplatnění.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.